انواع سیستم کاری فلزیاب ها براساس نحوه عملکرد

انواع سیستم کاری فلزیاب ها براساس نوع عملکردشان در طیف نسبتا وسیعی دسته بندی شده اند، از تشخیص بمب و مین گرفته تا بازرسی گمرک و فرودگاه، یافتن اشیاء قدیمی و با ارزش در دل خاک، همچنین برای یافتن خطوط گاز مدفون شده در زیر خاک نیز کاربرد ویژه ای دارند.

فلزیاب ها به باستان شناسان در کشف آثار و سکه های گرانبهایی که روزگاری مورد استفاده دیرینیان بود، کمک می‌کرد. تا همین اواخر، این امتیاز مختص افراد کمی بود که می توانستند این وسیله گرانبها را تهیه کنند. اما با پیشرفت در زمینه الکترونیک و تکنولوژی، قیمت این دستگاه‌ها به سطح مقرون به صرفه ای کاهش یافت.

امروزه، فلزیاب های ارزان قیمت و با کیفیت بالا برای مصرف کنندگان در سراسر جهان فرصتی را برای کشف گنجینه های پنهان فراهم می آورند، آرامش، هیجان کند و کاو و همچنین سود!

انواع سیستم کاری فلزیاب ها

با شروع جستجو برای انتخاب فلزیاب مورد انتظارتان، به سرعت متوجه می شوید که تعداد زیادی آشکارساز با کاربردهای متنوع وجود دارد که با تحقیق صحیح می‌توانید از بین آنها یکی را انتخاب کنید.

دستگاه های فلزیاب با استفاده از فناوری های مختلف مانند:

  • BFO (Beat Frequency Oscillator)
  • IB (Induction Balance)
  • VLF (فرکانس بسیار پایین)
  • TR (Transmit-Receive)
  • ، PI (Pulse Induction)
  • RF (فلزیاب فرکانس رادیویی)

سیستم کاری فلزیاب با سیستم VLF

آشکارسازهای فرکانس پایین (VLF) متنوع ترین نوع فلزیاب ها هستند که بر اساس طیف وسیعی از اشیاء فلزی که می توانید با آنها پیدا کنید مورد استفاده قرار می‌گیرند سیستم کاری فلزیاب با سیستم VLF اینگونه است که با دو سیم پیچ(کویل) ساخته می‌شود.

کویل بیرونی به عنوان یک فرستنده عمل می کند، با استفاده از جریان متناوب یک میدان مغناطیسی ایجاد می کند و سیگنال را به زمین ارسال می‌کند در صورت برخورد به شئی فلزی ان سیگنال برمیگردد و سیم پیچ داخلی به عنوان یک گیرنده عمل می کند ، و میدان مغناطیسی ثانویه را دریافت کرده و می‌خواند. سیگنال ایجاد شده توسط جسم رسانا میدان مغناطیسی را تقویت کرده و به یک صدا تبدیل می شود. دمودولاتورها (تفکیک کننده فلزات) به تفکیک بین انواع اشیا کمک می کند.

سیستم کاری فلزیاب فرکانس پائین

فلزیاب Teknetics G2 نمونه ای از سیستم کاری فلزیاب از نوع VLF می‌باشد.

سیستم کاری فلزیاب با سیستم PI

فلزیابهای القایی پالس (PI) پالسهای مکرر جریان الکتریکی را به لوپ می فرستند و یک میدان مغناطیسی تولید می کنند. سیم پیچ یک پالس را به سمت زمین منتقل می کند و پس از برخورد پالس به جسم هدف آن را به صورت پاسخ به دستگاه ارسال می‌کند. یک مدار نمونه گیری، پالس های ارسال و دریافت را اندازه گیری می کند و آن را به مدار ادغام کننده(Integerator) می‌فرستد، که باعث ایجاد صدای صوتی می شود.

PI عملکرد بهتری نسبت به VLF/TR دارد علی الخصوص در مناطقی که آلودگی کمی همچنین در سواحل آب شور یا زمین های معدنی ، زیرا آنها می توانند نمک های رسانا و کانی سازی را به طور همزمان نادیده بگیرند و فقط ب دنبال فلزات با ارزش باشند.

سیستم کاری فلزیاب با تکنولوژی پالس القایی قادر به تشخیص اجسام مدفون در عمق های بالا هستند، اما به آهن حساس هستند و توانایی تشخیص انواع مختلف فلزات را ندارند.

سیستم کاری فلزیاب های پالسی

فلزیاب Garrett ATX نمونه ای از سیستم کاری فلزیاب از نوع PI می‌باشد.

سیستم کاری فلزیاب با تکنولوژی ساخت BFO

نوسان ساز (BFO) ساده ترین (و قدیمی ترین) نوع سیستم کاری فلزیاب است و نقطه شروع خوبی برای یادگیری نحوه عملکرد فلزیاب ها است. فلزیاب نوسان ساز یا فرکانس ضربانی از دو نوسان ساز فرکانس رادیویی استفاده می کند که نزدیک به یک فرکانس خاص تنظیم شده اند. اولی نوسان ساز جستجو و دیگری نوسان ساز مرجع نامیده می شود.

خروجی های دو نوسان ساز وارد ادغام کننده می شوند که سیگنالی تولید می کند که مجموع و اختلاف اجزای فرکانس می‌باشد. سیگنال تولید شده با آن فرکانس ثابت مقایسه می‌شود تا زمانی که دو نوسان ساز با فرکانس یکسان هم فرکانس نباشند، سیگنال خروجی وجود نخواهد داشت.

هنگامی که یک جسم فلزی در میدان مغناطیسی سیم پیچ قرار بگیرد ، فرکانس نوسان ساز جستجو کمی تغییر می کند و آشکارساز سیگنالی در محدوده فرکانس صوتی تولید می کند.

اگرچه یک زمانی BFO محبوب بود، اما د ر حال حاضر دیگر توسط تولید کنندگان حرفه ای فلزیاب ساخته نمی شود. آنها ساده و ارزان هستند، اما دقت و کنترل آشکارسازهای مدرن PI یا VLF را ارائه نمی دهند. تلاش هایی برای افزودن ویژگی های جدید مانند تفکیک فلزات صورت گرفته است و مدلهای پیشرفته تری در دهه 1970 تولید شد، اما تکنولوژی های جدید جای آن را گرفته اند.

طرح های BFO هنوز در دستگاههای دستی ارزان قیمت و در آشکارسازهای با کیفیت پایین استفاده می شود.

مدار ساده BFO نمونه ای از تکنولوژی ساخت فلزیاب از نوع BFO می‌باشد.

سیستم کاری فلزیاب نوع IB

تکنولوژی تعادل القایی (IB) یکی دیگر از انواع سیستم کاری فلزیاب ها می‌باشد، این سیستم دارای کویل انتقال و دریافت سیگنال است. سیم پیچ ها به گونه ای قرار گرفته اند که در صورت عدم وجود فلز، سیم پیچ دریافت کننده دارای مقدار صفر خواهد بود.

اجسام رسانا، جریان گردابی ناشی از فلزات غیرآهنی میدان مغناطیسی AC را دفع می کنند و باعث می شود که سیم پیچ گیرنده دیگر نول نشود. اجسام آهنی با جذب میدان های مغناطیسی به درونشان نامتعادل می شوند.

تغییر فاز در جهت مخالف بین فلزات رسانا و نارسانا است. علاوه بر این، اندازه و رسانایی یک جسم غیرآهنی تا زمانی که جرم و ترکیبات آن کنترل شود ، باعث تغییر فاز خواهد شد.

 

سیستم طلایاب از نوع ژئوفیزیک (GPR)

رادار نفوذی زمین با انتشار یک پالس کار می کند و پژواک هایی را که به اجسام زیر سطح زمین می‌خورد را ثبت می کند. دستگاه های تصویربرداری GPR نیز مواد و اجسام زیر زمین را ردیابی و شناسایی می‌کنند. هنگامی که پالس الکترومغناطیسی به جسم برخورد می کند ، چگالی جسمی که در آن قرار دارد سیگنال را منعکس کرده، شکسته و پراکنده می کند.

سیستم کاری فلزیاب های ژئوفیزیک

فلزیاب Gepard GPR نمونه ای از سیستم کاری فلزیاب از نوع GPR می‌باشد.

سیستم طلایاب از نوع دوربرد long range

در سیستم کاری فلزیاب با برد بالا، کویل الکترومغناطیسی در واقع باید یک موج الکترومغناطیسی را مرتعش کند و سپس به دنبال بازتاب سیگنال از قطعات فلزی دورتر(فاصله زیاد) باشد. برای اینکه فلزیاب به دنبال فلزات دورتر باشد، برای حمل میدان مغناطیسی در محیط به کمک نیاز دارد. فلزیاب دوربرد یک موج الکترومغناطیسی ایجاد می کند که به طور مستقل در محیط ارتعاش می‌یابد.

امواج الکترومغناطیسی از بسیاری چیزها منعکس می شود ، به ویژه اجسامی که رسانا هستند. بنابراین فلزیاب دوربرد یک موج الکترومغناطیسی را راه اندازی می کند و سپس به دنبال بازتاب آن موج می گردد.

سیستم کاری فلزیاب دوربرد

فلزیاب Rayfinder نمونه ای از تکنولوژی ساخت دور برد می‌باشد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − شش =